Csuhé kosár, ovális

Méret

Tulajdonság

Tárgyaink egyedi, kézzel készített alkotások, ezért nincs két teljesen egyforma. 
Amennyiben több darab van raktáron, azt jelezzük.
Ha valamelyik tárgyból többet igényelnél, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Kínálatunk folymatosan bővül, illetve változik. Érdemes hozzánk visszajárni.

Kézzel készített különleges használati tárgy, mely őrzi a népművészet fortélyait. Tárolhatunk benne cukorkákat, bonbonokat, ékszereket, cérnákat, gombokat.
anyaga: kukoricacsuhé
mintázata: rozmaringos

Rozmaringos minta:
Három alatt három fellett bújnak a szálak, minden egyes sorban egy szállal arrább tolódik a minta.

A csuhé felhasználás története
A kukoricacsuhé a fonható szálas anyagok közül a legfiatalabb a mi népi kultúránkban.
A Kárpát- medencében a kukoricacsuhé felhasználása akkor lendült fel leginkább, amikor a mocsarakat lecsapolták, és kevesebb lett a gyékény. A csuhézás a Jászságban, a Dél-Dunántúlon és Hajdú-Biharban vált a legelterjedtebbé.
A téli takarmánynak is használt kukoricahajat az Alföldön már a 19. században is használták házi faragású székek ülőkéinek és kezdetleges fekvőhelyeknek, a dikóknak a befonására.
A csuhé lábtörlő, -papucs és -szatyor készítése a 20. században, főleg az első világháború után terjedt el, és sok szegényparaszti családnak biztosított az önellátáson felül szerény téli keresetet. A csuhéfonás új keletű, mégis a szalmafeldolgozás mellett a legelterjedtebb paraszti házi munka, illetőleg háziipar volt, mivel nyersanyaga mindenütt rendelkezésre állt. Elterjesztéséhez az 1930-1940-es években szervezett háziipari tanfolyamok is hozzájárultak.

A kukoricacsöveket takaró leveleket nevezzük csuhénak, tájnevei: háncs, csuma, lapi. Színe a hófehértől az arany barnáig, minden árnyalatban megtalálható.  A csuhé egy csodálatos élő anyag, a természet csöppnyi része. Sokan gondolják, hogy a kukoricacsuhé egy értéktelen szemét, pedig csak egy kis fantázia kell hozzá és egyedi hasznos tárgyak készíthetők belőle. A használati tárgyaktól kezdve, a lakásdíszekig széles a választék.

A lakás bármely pontján hasznát vehetjük, vagy akár csodálhatjuk őket.

Ajánlott termékek